Produkty regionalne z Bieszczad

Tradycyjny chleb razowy

Tradycyjny karpacki chleb razowyPieczenie chleba w naszej rodzinie ma długoletnie tradycje. Sposób zagniatania ciasta, wypieku oraz związane z nimi tajniki są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Skład pozostaje niezmienny od setek lat i oparty jest na zakwasie. A co najważniejsze do ciasta nie dodaje się żadnych chemicznych ulepszaczy. Dziś już mało kto piecze chleb w domu, ale każdy gdzieś we wspomnieniach z czasów dzieciństwa przechowuje smak lekko przypieczonej, chrupiącej skórki.

Razowy chleb jest składnikiem codziennej diety mieszkańców Bieszczadów. Wypiekany jest z pszennych otrębów. Pszenica zasiana na nasłonecznionych bieszczadzkich stokach, zanim zostanie zmielona na mąkę, wzrastając musi się zmagać z porywistymi wiatrami i przenikliwym zimnem.  Dzięki czemu jedzący, zrobiony z niej chleb, bieszczadzcy górale są zdrowi, krzpecy i zahartowani w trudnych warunkach klimatycznych panujących w Bieszczadach.

Rozczyn na chlebSmakiem chleba chcemy podzielić się również z gośćmi wypoczywającymi w naszym gospodarstwie agroturystycznym. Piątek jest zawsze dniem kiedy pieczemy chleb na życzenie naszych gości Jeżeli macie Państwo ochotę na chleb prosto z pieca, musicie nas kilka dni wcześniejo tym powiadomić. Abyśmy wiedzieli ile bochenków mamy dla was przygotować.  W przeciwnym razie bez zamówienia nie pieczemy.

Tradycyjnie wypiekany chleb