Produkty regionalne z Bieszczad
Tradycyjna Tarninówka - Nalewka Terczańska
Nieodłącznym elementem tradycji naszej rodziny jest produkcja nalewki Tarninówka. Jest to nalewka wytwarzana z tarek - owocu tarniny. Krzew tarniny nieodzownie związany jest z historią naszej wsi Terka. Tharnka to pierwotna nazwa dzisiejszej Terki, jednej z pierwszych wsi założonych przez Balów z Hoczwi. Lokowana na prawie wołoskim istniała już w 1463 roku. Jej nazwa pochodzi od krzewów tarniny, pojawiającej się na ogół na opuszczonych polach, co może wskazywać, że teren ten był już wcześniej zamieszkały, albo były tu pastwiska.
Lecznicze właściwości owocu tarniny dostrzegli już bardzo dawno temu nasi przodkowie. Zażywając regularnie nalewkę Tarninówka bieszczadzcy górale zachowywali siły witalne do późnej starości, dzięki czemu dożywali sędziwego wieku. Po jesiennym zebraniu tarek, przygotowana według tradycyjnej receptury bieszczadzka nalewka leżakowała przez mroźne zimowe dni. Podczas długich zimowych wieczorów nalewką z Bieszczad częstowano przybyłych do Terki z gościną sąsiadów i krewnych. Zażywana nalewka rozrzedza krew, rozgrzewa serca i raduje dusze, dzięki czemu lepiej znoszono ciężką pracę w trudnych bieszczadzkich warunkach.
Dzięki przekazom ustnym, receptura i tradycja przygotowywania nalewki tarninówka przetrwała w naszej rodzinie Pasławskich do dziś. Kultywując tą tradycję, zgodnie z obyczajem naszych przodków postanowiliśmy uraczyć naszych gości smakiem tego pysznego trunku. Mamy nadzieję, że tarninówka stanie się produktem regionalnym z Bieszczad kojarzonym z naszą wsią i naszą rodziną Pasławskich.