Pod Bocianami Bieszczady - Produkty regionalne Bieszczady

Tradycyjne sery zagrodowe

Twaróg wytwarzany w Gospodarstwie Agroturystycznym Pod Bocianami w TerceŚwieże, górskie powietrze, soczysta trawa i aromatyczne łąki porośnięte ziołami stanowią o wyjątkowych walorach bieszczadzkiego sera wytwarzanego w naszym gospodarstwie. To właśnie dzięki nim nasze krowy dają wyjątkowej jakości mleko, z którego wytwarzamy wspaniałe produkty nabiałowe. Pod fachowym nadzorem "białe złoto" zmienia się w masło, twaróg  które są prawdziwą rozkoszą dla podniebienia naszych gości i poztywnie odziaływują  na ludzki organizm.

Czytaj więcej: Tradycyjne sery zagrodowe

Tradycyjny chleb razowy

Tradycyjny karpacki chleb razowyPieczenie chleba w naszej rodzinie ma długoletnie tradycje. Sposób zagniatania ciasta, wypieku oraz związane z nimi tajniki są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Skład pozostaje niezmienny od setek lat i oparty jest na zakwasie. A co najważniejsze do ciasta nie dodaje się żadnych chemicznych ulepszaczy. Dziś już mało kto piecze chleb w domu, ale każdy gdzieś we wspomnieniach z czasów dzieciństwa przechowuje smak lekko przypieczonej, chrupiącej skórki.

Czytaj więcej: Tradycyjny chleb razowy

Tradycyjna Tarninówka - Nalewka Terczańska

Tradycyjna nalewka z tarninyNieodłącznym elementem tradycji naszej rodziny jest produkcja nalewki Tarninówka. Jest to nalewka wytwarzana z tarek - owocu tarniny. Krzew tarniny nieodzownie związany jest z historią naszej wsi TerkaTharnka to pierwotna nazwa dzisiejszej Terki, jednej z pierwszych wsi założonych przez Balów z Hoczwi. Lokowana na prawie wołoskim istniała już w 1463 roku. Jej nazwa pochodzi od krzewów tarniny, pojawiającej się na ogół na opuszczonych polach, co może wskazywać, że teren ten był już wcześniej zamieszkały, albo były tu pastwiska.

Czytaj więcej: Tradycyjna Tarninówka - Nalewka Terczańska